Kaj naj berejo najstnice

(Besedilo v izdelavi.)

Fejs, twitter, snapchat, whatsapp, instagram, kiwi, ask.fm in esemesi proti knjigi? 7:0, jasno.

Kaj podtakniti zoprni najstnici, da bo odložila telefon in brala?
 1. Annemarie Selinko: Désirée. Okej, okej. Tipu se meša, ne? Désirée? Nočna mora družinskih knjižnic iz sedemdesetih let in nekaj, kar je poštar proti naši volji privlekel pred vrata, ker se je mami zdelo, da moramo biti člani Sveta knjige? Ja, ta Désirée. Ker je roman ravno prav pocukran, da zapelje nežno dušico, preden bo na snapu naredila usodno napako, in ker je v zgodbi prava mera zgodovinskega ozadja, da vse skupaj izpade ustrezno. Smrklja bo uživala.
 2. Mark Haddon: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. Izčiščen jezik malega avtista in blazno dobra zgodba. Zagotovljen uspeh od desetega leta naprej. Primerno branje tudi v angleščini.
 3. DBC Pierre: Vernon Gospod Little. Booker, mimogrede, ampak ne povejte tega frocu. Naj uživa v ultra-užgani ameriški najstniški godlji. Jezik je temu primeren, morda boste kmalu slišali kakšno novo kletvico, za kar prevzemam vso krivdo. Hudo. Skorajda primerno tudi za branje v angleščini, in če to uspe, naj nadaljuje z Murrayevo Skippy Dies.
 4. Junot Diaz: Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa. Pulitzer, če vam to kaj pomeni. Med branjem smrkljo vprašajte, ali ve, kdo pripoveduje zgodbo. In naj - zaboga - bere tudi opombe pod črto.
 5. John Green: Krive so zvezde. Naj se malce cmeri tudi ob branju, ne samo takrat, ko ne sme na fejs.
 6. John Green: Kdo si, Aljaska? Vem, vem, Aljasko sem raztrgal, ampak najstnici bo všeč. 
 7. Markus Zusak: Kradljivka knjig. Ker je na sodobnost včasih treba pogledati tudi iz prave perspektive. Ganljiva, srce parajoča zgodba.
 8. John Fowles: Mag. Obvezno čtivo. Če je treba, izsiljujte: 150 strani, potem fejsbuk. Ni vam treba skrbeti, po 150 straneh se bo bralki začelo mešati od ene izmed najbolj čarobno zapletenih zgodb v zgodovini romana.
 9. R. J. Palacio: Čudo. Še malce cmerjenja ob branju o tem, kaj je v življenju prav.
 10. Kazuo Ishiguro: Ne zapusti me nikdar. Zelo zelo na robu smiselnosti branja za štirinajstletnico, a na koncu je to lahko izjemen uspeh. Najtežja med naštetimi in nič ni hudega, če jo preskoči.
 11. Jojo Moyes: Ob tebi. Kompleksna, večplastna ljubezenska zgodba, ki ponudi obilo priložnosti za refleksijo o življenjskih prioritetah.
 12. Dnevnik Anne Frank. Ker pač.
Tukaj moram malce premolkniti. Srečujem se s prvimi prosjačenji, naj hitro od nekod povlečem še kakšno dobro knjigo (ne, to ne sme biti Osmi poverjenik), in od nikogar zahtevanimi zagotovili, da bo do osemnajstega leta prebrala celo zbirko Sto romanov (v grlu se ji je zataknil že Wilde). Priplazim se tudi v sobo in za vsak primer zaplenim knjige, da učenje za šolo ne bi trpelo. Nizko smo padli.

Ampak gremo naprej:
 1. Haruki Murakami: Ljubi moj sputnik. Kako da se tega nisem spomnil že prej? Ravno prav odžagana zgodba z rahlo najstniško mrakobnostjo. Murakami bo serviran še nekajkrat. 
 2. Haruki Murakami: Slon izginja. Kratka proza ni moja disciplina, zato seveda nisem prebral, slišim pa občasne salve smeha. Pri Murakamiju? Čudno. 
 3. Haruki Murakami: Kafka na obali. Spet klasična temačna najstnijada, ki ne more spodleteti.
 4. Kajuh. Resno mislim.
 5. Nick Hornby: Vse o fantu. Hornby je mojster in Vse o fantu je njegov morda najboljši roman. Roman, ki lepo poveže ekscentričnega fanta s še bolj odpuljenim Willom Freemanom v zgodbo o zvestobi, družinskih težavah, norosti in ljubezni. Obvezno branje.
 6. Vladimir Nabokov: Lolita. Ker so nekatere teme večne in lahko smrklja preko zgodbe tudi kaj dojame.
 7. Emma Donoghue: Soba. Aktualna zgodba z zanimivo, nepredvidljivo strukturo in enim izmed najvznemirljivejših obratov vseh časov. Samo za 15+. 
 8. Fredrik Backman: Mož z imenom Ove. Roman je bil sicer namenjen starejši populaciji, a ga najstnica zlahka bere s svoje perspektive. Eksplozija humorja in čustev, ki se skrivajo za dejanji.
 9. Sarah Crossan: One. Ker je uživala pri Čudu.
Štiri leta kasneje, ko je najstništva že skoraj konec:
 1. Herman Koch: Večerja. Roman bo prebrala iz drugačnega zornega kota kot vi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar