nedelja, 8. februar 2015

David Nicholls: Us


Nicholls je bil nemara največje presenečenje med nominiranci za bookerja 2014. Pojasnilo skrajno korajžne žirije je bilo dokaj izmuzljivo:
Us is the history of a family, recounted over the course of what may well be their final weeks together. It's a comedy about the demands of living together, about parenthood, about the relationship between reason and emotion, art and science, parents and children, middle-age and youth.
Z Nichollsom sem se že krepko opekel. Izid One Day je pospremil izpad verske blaznosti Hornbyja, Parsonsa in podobnih tičev, o čemer sem primerno stokal že na Knjižnih moljih. One Day je kajpak zgolj kakovostna plaža. Velikokrat se obnašam kot zloglasni Mujo z likalnikom in zvonečim telefonom, zato sem takoj naročil še Starter for Ten. Ki je - opa! - že prvovrstna plaža, nad katero se niti najmanj ne zgražam.

In potem booker. Bral sem kot po jajcih, da ne bi česa spregledal.

Biokemika Douglasa sredi noči zbudi žena Connie (nekdaj divja babnica, Douglas na minus prvo potenco) in mu sporoči, da je njunega zakona po dobrih dvajsetih letih konec. Naj vseeno gresta s sinom na potovanje po Evropi?

Odlični so pitijski in včasih kriptični naslovi poglavij. Dobra je obrtniška obdelava zgodbe. Napetost med nekompatibilnima akterjema je izjemna (v 93. poglavju boste našli dober povzetek vsega, kar ju tišči), oba otroka sta v zgodbi na primernih mestih. Za opisom Jane zna biti nekaj globljega. Humor je v prvi polovici na povsem primerni ravni:
I'd drunk a little too much and after a long evening of being alternatively patronised and ignored, I had not warmed to my rival, who was of the school that thought the solution to disease and hunger lay in longer and better rock concerts.
Med branjem so si mi začeli živčki po malem parati ob dolgoveznih in dokaj pretencioznih flancanjih po galerijah, za kar sumim vpliv Donne Tartt, in povsem tehnicističnih opisih iskanja sina, za kar je zagotovo kriv John Green.

Roman sem v miru prebral do konca, a vam zagotavljam, da Nicholls še vedno igra v svoji stari ligi. Branje za na plažo. Žal mi je.

Ni komentarjev:

Objavite komentar